65294953_2256883454626357_5721213428333281280_o.jpg

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Είναι συνηθισμένη η αλλεργία στο γάλα;

Αν και πολλοί θεωρούν ότι είναι πολύ συχνή ή πάσχουν από αυτήν στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο. Πολλές φορές η αλλεργία στο γάλα μπερδεύεται με τη δυσανεξία στη λακτόζη. Στη τροφική αλλεργία οι αλλεργιογόνοι παράγοντες είναι η καζεΐνη και τα άλλα πρωτεϊνικά συστατικά του γάλακτος ενώ στη δυσανεξία στη λακτόζη ο οργανισμός δυσκολεύεται με την πέψη των σακχάρων του γάλακτος, της λακτόζης. Σε αυτή την περίπτωση ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή λακτάση, όπου είναι το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη σε απλά σάκχαρα, προκαλώντας έτσι πεπτική ενόχληση.

Μπορώ να γεννηθώ με τροφική αλλεργία;

Αντίδραση σε κάποια τροφή μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Άτομα που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν αναφυλακτικές θανατηφόρες αντιδράσεις είναι οι έφηβοι αλλά και νεαροί με άσθμα που έχουν αλλεργία σε θαλασσινά και ξηρούς καρπούς (φιστικί, καρύδι).

Μεγαλώνοντας φεύγει η αλλεργία;

Ένα μεγάλο ποσοστό (85%) των νεαρών ατόμων που παρουσιάζουν αλλεργία στις πρωτεΐνες γάλακτος ή αυγού, στα σίτηρα και στη σόγια ξεπερνούν το πρόβλημα συνήθως στην ηλικία των 5 ετών. Αντίθετα οι αλλεργίες στο ψάρι και στους ξηρούς καρπούς δεν υποχωρούν τόσο εύκολα.

Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να πιούν γάλα;

Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι ανάγκη να αποσύρουν εντελώς τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή τους. Ένα ποτήρι γάλα μπορεί να καταναλωθεί χωρίς καμιά ενόχληση. Επίσης η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών σε τακτά διαστήματα, η κατανάλωση γάλακτος με το φαγητό, καθώς και η κατανάλωση γάλακτος ή γιαουρτιού στην θέση του γάλακτος είναι μέθοδοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άτομα με δυσανεξία. Επίσης τα γάλατα χωρίς λακτόζη, το γάλα σόγιας και άλλα υποκατάστατα συστήνονται σε τέτοιες περιπτώσεις.