61058415_2236349250013111_7325771510281404416_n.jpg

ΟΣΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: MΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Το άπαχο γάλα περιέχει ασβέστιο;

Όλες οι κατηγορίες των γαλάτων (άπαχο, ημιάπαχο, ολόπαχο) έχουν σχεδόν τις ίδιες ποσότητες ασβεστίου ωστόσο κατά την επεξεργασία του άπαχου γάλακτος απομακρύνεται ποσότητα βιταμίνης D, συστατικό που είναι σημαντικό για την απορρόφηση του ασβεστίου.

Τα λευκά τυριά περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από τα κίτρινα τυριά;

Το λευκό χρώμα συγκεκριμένων τυριών μας δίνει την λανθασμένη εντύπωση ότι η περιεκτικότητα τους σε ασβέστιο είναι πιο ψηλή. Παρόλα αυτά τα κίτρινα τυριά έχουν πιο ψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Για παράδειγμα η περιεκτικότητα ασβεστίου της γραβιέρας είναι σχεδόν τριπλάσια από της φέτας.

Η λήψη συμπληρώματος ασβεστίου μπορεί να βοηθήσει την πρόληψη οστεοπόρωσης;

Οι παράγοντες που συντελούν μια καλή οστική υγεία είναι αρκετοί. Το φύλο, το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα, τα επίπεδα οιστρογόνων, η κληρονομικότητα και τέλος η διατροφή είναι παράγοντες που επηρεάζουν την οστική υγεία. Όσο αφορά το τομέα της διατροφής η ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου σε συνδυασμό με τους πιο πάνω παράγοντες πολλές φορές οδηγεί σε μείωση της οστικής μάζας. Το συμπλήρωμα ασβεστίου μπορεί να βελτιώσει μόνο τον συγκεκριμένο διατροφικό παράγοντα. Για τους περισσότερους υγιής ανθρώπους όμως μια ισορροπημένη διατροφή με επαρκής κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο (π.χ. γαλακτοκομικά) αλλά και έκθεση στον ήλιο (πάντα με προσοχή) είναι αρκετή για την πρόσληψη επαρκής ποσότητας ασβεστίου αλλά και σύνθεσης βιταμίνης D που θα βοηθήσει την απορρόφηση του.